120 dagen Gouden Gasten: dit is hoe we ervoor staan

Eind juli begonnen we een nieuw avontuur: Gouden Gasten. Met dit interim- en searchbureau willen we organisaties helpen om van binnenuit te veranderen met behulp van vernieuwende denkers en doeners. Nu we vier maanden onderweg zijn is het tijd om de balans op te maken. Hoe gaat het met Gouden Gasten? Albert en Rob geven antwoord.

Direct maar de meest prangende vraag: hoe gaat het met Gouden Gasten?

Rob, senior adviseur bij Gouden Gasten: “Het gaat eigenlijk best voortvarend. We merken dat zowel organisaties als kandidaten aanslaan op ons gedachtegoed. En niet onbelangrijk: er is behoefte aan verandercapaciteit in organisaties, en dan met name verandercapaciteit van binnenuit. We hebben het gevoel dat Gouden Gasten het juiste bureau voor dit moment is. Dat betekent tegelijkertijd dat er nog een wereld te winnen is.”

Albert, oprichter van Gouden Gasten: “Ik heb de eigenschap dat ik altijd en overal ruimte zie voor verbetering. Maar als ik kijk wat we in korte tijd hebben opgebouwd, kan ik niet anders dan tevreden zijn. Onder meer de enthousiaste reacties op onze naam geven ons veel energie. Mensen vinden Gouden Gasten een frisse, stoere en eigenzinnige naam is. En dat is precies wat we zijn: fris, stoer en eigenzinnig.”

 

Welke ontwikkeling heeft Gouden Gasten in de afgelopen maanden doorgemaakt?

Rob: “Bij de start van Gouden Gasten dachten we: wij gaan authentieke en meer generieke veranderprofessionals leveren, want die heeft iedere organisatie nodig. In gesprekken die we hebben gevoerd vonden we uit dat die behoefte er ook is, maar dat organisaties denken vanuit concrete rollen. Daarom onderscheiden we nu business partners, programma managers en change specialisten van elkaar. Dat helpt. Daarnaast zijn we erachter gekomen dat alleen veranderexpertise voor business partners niet genoeg is. Organisaties vragen óók om ervaring op het gebied van HR, communicatie, ICT of finance – al naar gelang de stafdienst vanuit waar zij gaan opereren. Daar letten we nu meer op.”

Albert: “De verschillende stafdisciplines en rollen kleuren ons werkveld in, maar we blijven benadrukken dat organisaties professionals nodig hebben die over muren heenkijken. De beste veranderaar is vaak niet de inhoudelijke professional die op één stafdiscipline uitblinkt.”

 

Waarom is een inhoudelijke professional vaak niet de beste veranderaar?

Albert: “Er lopen heel veel goede professionals rond die inhoudelijk uitblinken en gefocust zijn op een bepaalde discipline, zoals HR. Maar beweging en verandering initiëren en begeleiden vraagt om persoonlijkheden die anders kijken en handelen.”

Hoe vinden jullie deze mensen?

Rob: “Een aantal criteria is heilig, zoals aantoonbare ervaring op verandervraagstukken en een academische opleiding. Daarnaast kijken we vooral naar eigenheid en lef. Zijn het mensen die de vraag achter de vraag durven te stellen? Durven ze te confronteren? Bezitten ze voldoende organisatiesensitiviteit om op de juiste wijze te beïnvloeden.

Albert: “Bij Gouden Gasten zien we kennis en expertise als een fundament. Waar we in onze gesprekken vooral een nadere analyse op uitvoeren is de persoonlijkheid en de eigenzinnigheid van de kandidaat. En natuurlijk het vermogen om anderen te versterken en te laten schitteren”

 

Waarom hebben organisaties juist dit soort veranderprofessionals nodig?

Albert: “Managers en bestuurders realiseren zich steeds meer dat het niet werkt om er nóg meer expertise bij te zetten. IQ is er al genoeg. Organisaties hebben mensen nodig die eigenaarschap pakken en de organisatie helpen om een beweging op gang te brengen.

Rob: “Gouden Gasten denken en redeneren niet vanuit een stafdiscipline, maar vanuit de vraag van de organisatie. Wat is er nodig op dit moment? Dat is een essentieel verschil.”

 

Wat was lastig in de eerste maanden Gouden Gasten?

Rob: “We zijn regelmatig gevraagd om vacatures in te vullen waar na doorvragen helemaal geen veranderuitdaging in bleek te zitten. Als startend bedrijf heb je de neiging om overal ‘ja’ op zeggen, maar we wilden onszelf dwingen om scherp te blijven op onze propositie. Gouden Gasten moet niet het zoveelste interim- en searchbureau worden. Dat vraagt doorzetten en lef tonen, maar tot nu toe lukt dat aardig. Klanten waarderen dat ook.”

 

Wat wordt jullie grootste uitdaging in 2018?

Albert: “De markt is er, maar hoe zorgen we ervoor dat organisaties bij Gouden Gasten uitkomen? Hoe krijgen we organisaties aan boord? Dat is de uitdaging. Het vraagt van mij als ondernemer dat ik beschikbaar ben. Daarom kunnen zowel Goudsteen & Company als Gouden Gasten volgend jaar evenveel aanspraak doen op mij.”

Rob: “We hebben in de eerste 120 dagen een stevige bodem gelegd, met een aangescherpte propositie, een verbeterde website en veel kwalitatieve Gouden Gasten in ons bestand. Nu is het tijd om te accelereren. We willen het verhaal vaker vertellen en onze visie de markt inkrijgen. Dat betekent: meer publiceren, meer bijeenkomsten organiseren en vaker met organisaties in gesprek over veranderen. Kortom: boeien en binden.”