GOUD | The Learning Community

van intentie naar actie

Powered by

Goudsteen & Company

Gouden Gasten

logo-powered

Wat is GOUD?

De zomer is een mooie periode om opnieuw gevoed te worden in je professionele identiteit en de ontwikkeling die je door wilt maken. Met GOUD willen we jou en onszelf een plek bieden waar we de overvloed aan externe prikkels even achter ons laten. Door ‘achtergrondstilte’ te creëren komt er weer focus op datgene wat echt onze aandacht verdient.

Voor wie is GOUD?

IK WIL…

mijn kennis vergroten
mijn kennis vergroten
fun
fun
andere professionals ontmoeten
andere professionals ontmoeten
een game ontwikkelen
een game ontwikkelen
van kreet naar concreet
van kreet naar concreet
groeien als veranderprofessional
groeien als veranderprofessional
stilgezet
stilgezet
anders leren kijken
anders leren kijken

Eén of meer op jou van toepassing? Dan is GOUD er voor jou!

Klik hier voor meer informatie

GOUD | Aanbod Zomer 2018

Ons aanbod bestaat deze zomer uit 5 verschillende bouwstenen. Elke bouwsteen omvat een programma voor een hele dag. Hieronder tref je een overzicht van de bouwstenen:

Gaming: stagelopen in de toekomst

Veranderlab: wendbaar naar jouw verandering

Versterk je professionele identiteit

diagram

Iedere bouwsteen heeft een uniek, eigen programma ontwikkeld op basis van het thema. De opbouw: Learn – Reflect – Do vind je terug in elke bouwsteen, om jou te helpen van intentie naar actie te komen!

LEARN

inspirerende en interactieve masterclass van experts uit het veld

REFLECT

reflectie op je eigen werkpraktijk met collega professionals

DO

vertaling van jouw inzichten naar concrete aanpak en acties

Meedoen?

Wil je ook gevoed worden in je professionele identiteit en ontwikkeling? We gaan graag samen met je aan de slag tijdens GOUD!

 

De 5 bouwstenen worden 2 keer aangeboden; in de week van 6 augustus én in de week van 20 augustus. We zijn bezig met mooie locatie(s), houd deze pagina in de gaten voor meer informatie. De bouwstenen zullen in ieder geval aangeboden worden op een locatie in midden Nederland.

 

Wanneer je deelneemt aan één bouwsteen dan is jouw investering EUR 399 excl. BTW. Bij iedere volgende bouwsteen ontvang je EUR 50 excl. BTW korting, kosten per bouwsteen zijn dan EUR 349 excl. BTW.

 

Wanneer je niet kunt kiezen en aan alle bouwstenen wil deelnemen, dan is jouw totale investering EUR 1.795 excl. BTW.

 

Geef je je op met meerdere personen uit dezelfde organisatie?

 • bij 2-5 deelnemers ontvang je 10% korting
 • bij > 5 deelnemers ontvang je 15% korting

‘Vroegboekkorting’: geef je op voor 1 juli en betaal slechts EUR 349 excl. BTW.

goud-concept-v1-hersteld-hersteld_44

Meld je aan!

goud-concept-v1-hersteld-hersteld_52

Kies je ‘zomer
bouwstenen’

goud-concept-v1-hersteld-hersteld_54

Kies je datum

goud-concept-v1-hersteld-hersteld_56

Doe mee!

Meer weten?

We kijken ernaar uit om samen aan de slag te gaan tijdens GOUD!

Wil je toch nog iets meer informatie?

Bel of mail dan naar
06 577 083 19
shirley@goudsteencompany.nl

Leer hoe organisaties hun eigen veranderinitiatieven neutraliseren (of om zeep helpen)

Herken je ook dat welke vernieuwing in de organisatie wordt geïntroduceerd deze naar verloop tijd weer uitdooft? Elke verandering lijkt wel vakkundig door de organisatie geneutraliseerd te worden.


Binnen veel organisaties doven nieuwe manieren van werken, zoals scrum, lean, zelfsturende teams, weer uit. Ondanks al het enthousiasme en de energieke interventies. Grote kans dat men dan ‘verliefd’ is geworden op een mooi toekomstbeeld zonder een goudeerlijke analyse te maken van de huidige werkelijkheid. En die heeft ook een ‘dark side’ waarin mensen het leren hebben afgeleerd door verleidelijke afleidingsmanoeuvres die goed voelen maar niet werken. En ook gewoonweg door slim afweergedrag waarin mensen hun eigen belangen en professionele ruimte willen beschermen. In zo’n context smoort elke vernieuwing en elke energieke visie sneuvelt in de praktijk.

Aan het eind van deze dag heb je:

 

 • een nieuw raamwerk om te kijken naar: hoe werkt het hier (niet meer) en de ‘dark side’ haarscherp in beeld te brengen (o.a. met behulp van het gedachtegoed ‘De verwaarloosde organisatie’ van Joost Kampen);
 • nieuwe taal én tools om de huidige werkelijkheid en de dynamiek die er aan de hand is aan te kaarten; recht voor zijn raap, maar respectvol;
 • een ‚stappenplan’ om weer een organisatiecontext te creëren waarin men ‘het weer wil en aankan’ om te werken aan ontwikkeling en vernieuwing.

simon-van-der-veer

Simon van der Veer

Simon van der Veer
Simon van der Veer is zelfstandig organisatieadviseur, schrijver en BNR-radiocolumnist. Hij helpt opdrachtgevers met vraagstukken die in essentie gaan over klantgerichte en prestatiegerichte manieren van samenwerken. Zijn aanpak kenmerkt zich door het principe ‘Move before you’re ready’ (wat tevens de titel is van zijn laatste boek). Dat betekent dat hij opdrachtgevers liever helpt met zijn poten in de klei dan op de hei.

Gaming: stagelopen in de toekomst

Weet jij nog wat je op je vorige cursus op de 2e dag om 16:00 deed? Waarschijnlijk niet. Als je een spelsimulatie had gedaan, zou je dit nog exact weten. Dat is de kracht van gaming. Een impactvolle interventie die veel verder gaat dan ‘praten over’.

Spelsimulaties zijn een krachtige interventie die wij regelmatig inzetten als versneller in verandertrajecten. Een spelsimulatie kan een  organisatieconcept ‘beleefbaar’ maken. Daarmee is het in te zetten om nieuwe organisatiemodellen te testen of juist als ‘implementatie-instrument’ voor het invoeren van een andere manier van werken.

Deelnemers van gaming krijgen doorgaans veel energie en doen ervarend inzichten op die je niet krijgt door ergens over te praten. De ervaringen zijn indringend en blijven je nog lang bij. Wij hebben ruime ervaring met het ontwikkelen van spelsimulaties op maat. Op deze dag spelen we een bestaande game, zodat u zelf de kracht van gaming kunt ervaren.

 

We gaan het allereerst zelf doen!

 

Vervolgens leer je tijdens deze dag:

 

 • hoe je gaming kunt inzetten als krachtige interventie in je veranderproces
 • wat de stappen zijn om een succesvolle game te ontwikkelen
 • wat de lessen zijn uit eerdere cases
 • wanneer je gaming vooral wel en niet moet inzetten

jelger-spijkerboer-2

Jelger Spijkerboer

Jelger Spijkerboer
Jelger is organisatieadviseur, doceert aan het Sioo, schrijft op dit moment een boek over veranderen van binnenuit en richt zich op het professionaliseren van veranderaars binnen organisaties. Jelger ontwikkelt spelsimulaties om veranderaars zelf te laten ervaren hoe interventies uitpakken.

Design Thinking: met een creatieve mindset vraagstukken te lijf

Cognitieve flexibiliteit inzetten om tot relevante oplossingen voor taaie en dynamische vraagstukken te komen. Dat klinkt mooi! Maar hoe doe je dat nu precies, denken en doen als een designer?

 

Design Thinking heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en is steeds vaker een toegepaste methode voor verandering en innovatie. Het nodigt uit om met een frisse blik naar bestaande problemen te kijken en met creatieve en originele oplossingen te komen. Het is een human centered aanpak: de behoeftes, gedragingen en drijfveren van de mens (klant of medewerker) staan centraal. Design Thinking wordt deels overdragen door kennis en theorie, maar komt vooral tot uiting in de praktijk, met herhaaldelijk vallen en opstaan. Je maakt gebruik van de ruimte waarin je werkt, je maakt dingen visueel en hangt al je ideeën, primair of doordacht, aan de muur. Op die manier creëer je een creatieve ruimte die stimuleert om out-of-the-box te denken.

 

Tijdens deze dag:

 

 • leer je wat Design Thinking is;
 • ga je oefenen met de vijf stappen van het Design Thinking proces aan de hand van jouw eigen vraagstuk;
 • verken je op basis van intuïtie en systemisch redeneren verschillende oplossingen die jou in de dagelijkse praktijk gaan helpen!

rosa-oversluizen

Rosa Oversluizen

Rosa Oversluizen
Als organisatieadviseur biedt Rosa de frisse blik en andere kijk die een organisatie nodig heeft om te beseffen dat veel oplossend vermogen al lang in huis aanwezig is. Haar overtuiging is dat een goed bedrijf zichzelf van binnenuit verbetert en gebruik maakt van haar eigen kracht. Door het toepassen van innovatieve methoden als Design Thinking laat ze zien hoe je dat aanpakt en zo blijvende oplossingen realiseert.

Veranderlab – Wendbaar naar jouw verandering

Het vormgeven van veranderingen en projecten gebeurt steeds vaker op een Agile manier. En ook op een ‘Agile’ manier. Laten we ‘onaf’ als kwaliteit in organiseren en veranderen omarmen. Niet half werk leveren maar in kleine stappen de beoogde beweging vormgeven. Groot denken. Klein beginnen.

 

Met zoveel werkvormen, methodes, ‘ingrediënten’, of andersoortige manieren om je verandering vorm te geven, is kiezen schier onmogelijk. De scrum-addict die heeft jouw oplossing wel, en kan Theory U niet altijd? Of moeten we een deep democracy gesprek voeren? Zoveel zaken, invloeden of gevoeligheden om rekening mee te houden. Maar stel je voor, je diagnose van de situatie en gewenste verandering is werkbaar. Waarmee ga je dan aan de slag? En dan op zo’n manier dat het in stappen kan?

 

In de Summerschool ontwerp je jouw verandering. Wij verzamelden de ingrediënten alvast voor je en kijken samen in een interactieve en lerende omgeving naar hoe jouw verandering het beste vorm te geven. Vanuit een agile mindset ontwerpen we jouw verandering, met daarin ruimte voor fouten, mogen proberen en aandacht voor deelresultaten op weg naar het beoogde resultaat.

 

Aan het einde van deze dag heb je:

 

 • Nieuwe inzichten rondom Agile veranderen en werken
 • Jouw veranderopgave vormgegeven met verschillende ingrediënten
 • Met anderen op jouw vraagstuk, aanpak en ingrediënten gereflecteerd

ewout-langenbarg-2

Ewout Langenbarg

Ewout Langenbarg
Ewout ziet als organisatieadviseur veel organisaties, groepen en mensen die worstelen met de uitdagingen om hen heen. Vaak komt dit door de ‘oude’ manier van werken en organiseren. Het kan wendbaarder, meer agile, om zo sneller, betere resultaten te behalen. Ewout is altijd kritisch en vol vragen, dit helpt om de beste oplossing van dat moment naar boven te halen.

Versterk je professionele identiteit

Nieuw organiseren, anders organiseren: het is mensenwerk. Mensen maken mogelijk dat een verandering vleugels krijgt, dat er innovatie kan ontstaan, dat een organisatie kan werken vanuit zijn bedoeling. Professionals zoals jij en je collega’s blazen een concept als zelfsturing leven in – en hebben vervolgens te dealen met alle hobbels die daar onlosmakelijk mee verbonden zijn.

 

Om daarin je bijdrage te kunnen leveren is wel enige stevigheid nodig. Hoe kijk jij tegen het vak aan, wat zijn jouw overtuigingen, normen en waarden? Een sterke professionele identiteit vormt een stevige thuisbasis van waaruit je keuzes kunt maken in je dagelijks werk en die veerkracht biedt in tijden van verandering.

 

De zomermaanden bieden tijd voor reflectie hierop. In de bouwsteen ‘Versterk je professionele identiteit’ begeleiden we je hierbij, aan de hand van ‘spannende’ vragen en ‘schurende’ verhalen. We gaan in op theorieën over professionele identiteit en hoe je daar, binnen organisaties, naar kan kijken. Maar gaan vooral aan de slag met dilemma’s uit jouw eigen praktijk en die van andere deelnemers.

 

Aan het einde van deze dag ben je:

 

 • ‘puzzled, but on a higher level’;
 • waarschijnlijk een stuk wijzer over jezelf;
 • in de startblokken om een nieuwe/volgende stap te zetten.

petra-kerstens

Petra Kerstens

Petra Kerstens
Petra Kerstens organisatieadviseur, onderzoeker en spreker. Zij helpt leiders en professionals bij hun veranderopgaven, zowel in het bedrijfsleven als not for profit. Zij zoekt manieren die de menselijkheid en oorspronkelijke waarden van de organisatie tot leven brengen.

tineke-van-kooten

Tineke van Kooten

Tineke van Kooten
Tineke van Kooten helpt organisaties, teams en professionals om de beste versie van zichzelf te worden. Zij coacht teams tot waar ze niet dachten te kunnen komen, en stimuleert mensen hun talent te vinden en te exploreren. Haar kracht: samen opwerken, voorleven, een richting laten zien, al doende inspireren.