Wijnand Brouwer: “Mensen willen best veranderen, maar niet veranderd worden”

Wijnand Brouwer: “Mensen willen best veranderen, maar niet veranderd worden”

Gouden Gasten zijn denkers en doeners (m/v), die verandering en vernieuwing in organisaties van binnenuit ondersteunen. In een interviewreeks stellen we ze één voor één aan je voor. Vandaag: Wijnand Brouwer.

Wijnand, wat voor een Gouden Gast ben jij?

“In mijn laatste baan bij de Rabobank noemde ik mezelf HR change agent, maar ik vind het lastig om een label op mezelf te plakken. Als veranderprofessional ben ik denk ik bovengemiddeld creatief in het bedenken van oplossingen voor problemen. Daarnaast durf ik gebaande paden op de proef te stellen en help ik organisaties om van vastzittende patronen los te komen.”

 

Kan je een voorbeeld geven?

“Bij de Rabobank heb ik me samen met managers, medewerkers en HR professionals gebogen over het vraagstuk ‘duurzame inzetbaarheid van mensen.’ Onze insteek was om veranderen nadrukkelijk optioneel te maken. Dat verhaal hebben we georganiseerd in de vorm van een interne theatertour, waarvan de gastenlijst binnen no-time vol was. Door de intrinsieke motivatie aan te spreken, kwamen de mensen in beweging. De aanpak werkte. Mensen willen best veranderen, maar willen niet veranderd worden.”

 

Waar gaan organisaties de mist in als het over veranderen gaat?

“Als het water aan de lippen staat, kiezen bedrijven er vaak voor om vier of vijf consultants in donkerblauwe pakken in te vliegen. In afgesloten kamer, waar ze alleen uitkomen om koffie te halen, bedenken zij binnen drie weken een masterplan voor de organisatie. Uit een dergelijke aanpak blijkt niet veel  vertrouwen in eigen mensen. Het werkt in mijn ogen simpelweg ook niet. Volgens mij weten de mensen op de werkvloer als geen ander wat er beter kan. Thuis zijn medewerkers immers ook in staat om de boel efficiënt te regelen. En dus kunnen ze dat op het werk ook.”

 

Wat is jouw rol bij zo’n verandering?

“Het is mijn taak om de organisatie snel te leren kennen en te zien waar de schoen wringt. Vervolgens denk ik in de rol van coach mee over een stapsgewijs plan, waarmee we de gevraagde verandering kunnen laten plaatsvinden. Daarbij krijgt iedereen een verantwoordelijkheid. Zodra genoeg mensen geloven in de aanpak, ben ik overbodig. Maar zo simpel is het zelden. Tachtig procent van wat je samen bedenkt wordt vlekkeloos uitgevoerd, de twintig procent uitzonderingen kosten tachtig procent van je tijd.”

 

Gouden Gast Peter werkte in zijn tienerjaren in een bakkerij. Heb jij leuke bijbaantjes gehad?
“Ik ben kazenkeerder geweest in een groot kaasmagazijn. Dat was geld verdienen en sporten tegelijkertijd, want die gele schijven zijn loodzwaar. Het nadeel was dat het enorm stonk. Als ik thuis kwam, kleedde ik me buiten uit en sprintte ik naar de douche. Met kleren aan kwam ik het huis niet in. Mijn leukste bijbaan was in mijn studententijd, hier in Utrecht. Ik was pizzabakker bij Le Connaisseur. Het was een combinatie van keihard buffelen en heel veel lol maken. Ik heb er veel vrienden aan overgehouden.”

 

Wat is tegenwoordig typisch Wijnand Brouwer?

“Ik ben een enorme koffie-addict. Als ik wakker word, drink ik ieder kwartier een bak koffie. Later op de ochtend wordt dat eens per uur. Gelukkig hebben de meeste bedrijven tegenwoordig goede koffie. Ik drink het liefst zwarte espresso, dus zonder melk en suiker. Espresso zonder fratsen.”

 

Waar moet een goede kop koffie aan voldoen?

“De kwaliteit van de bonen is allesbepalend, maar smaken verschillen. Ik ben zelf fan van de wat zachtere blends. Dat hele scherpe hoeft van mij niet. Goede espresso is in precies 24 seconden gezet. Acht seconden zoet, acht seconden zuur en acht seconden bitter. Als dat lukt heb je de beste koffie-ervaring.”

Dan uit zichzelf: “Mag ik deze kans ook nog even aangrijpen om mijn eigen bier te promoten?”

 

Eigen bier?

“Het is een uit de hand gelopen hobby. Samen met twee vrienden, Walter en Wouter hebben we de brouwerij House of Pint opgericht. Het begon in de aanloop naar het misgelopen EK voetbal, vorig jaar. We brouwden een ‘orange pale ale’: een bitter biertje met een zure nasmaak. Het is de basis geworden voor het huidige #1 HOP I.P.A., ons eerste echte biertje.

Om groot te brouwen waren we op zoek naar een brouwerij met capaciteit. Een huurbrouwer bood uitkomst. Ons doel was ooit om ons eigen bier te kunnen bestellen bij een kroeg in Utrecht. Inmiddels kan dat al bij tien kroegen. Missie geslaagd dus.”

 

Hoe smaakt de HOP I.P.A. #1 ?

“In tegenstelling tot veel andere I.P.A.’s gebruiken wij enkel Engelse in plaats van Amerikaanse hoppen. En dat proef je. Het bier is lekker fris en bitter, je proeft als het ware het Engelse slechte weer.”