Wat is een inclusieve werkgever?
5 voorbeelden van inclusief beleid27 Jul 2022
Inclusiviteit en diversiteit houdt de werkgevers anno nu flink bezig. Of, dat hopen wij in elk geval. Ben je je ook aan het verdiepen in inclusief werkgeverschap? Fijn te horen! Het heeft veel voordelen voor de medewerkers én de organisatie. Wat een inclusieve werkgever is en hoe zich dat vertaalt in de organisatie? Dat leggen we uit in dit blog.
Waarom je een inclusieve werkgever wil worden
Inclusief werkgeverschap draait allemaal om gelijkwaardigheid en diversiteit. Je bent een inclusieve werkgever als je je ervoor inzet dat alle medewerkers volledig zichzelf kunnen zijn. Je zorgt er elke dag voor dat iedereen zich thuis voelt ongeacht hun onderlinge verschillen op alle vlakken. Het voordeel voor de organisatie? Je houdt talent binnen. Daarbij hebben inclusieve organisaties productievere werknemers en minder verzuim. Ook inclusieve werkgever worden? Gouden Gasten inspireert je graag met 5 voorbeelden van inclusief werkgeverschap.
1. Dicht een eventuele loonkloof tussen mannen en vrouwen
Als inclusief werkgever wil je geen loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers in dezelfde functies. Voor nieuw aan te nemen collega’s is dat niet zo ingewikkeld. Maar het begint natuurlijk met een onderzoek naar de huidige situatie. Blijkt er inderdaad sprake te zijn van een loonkloof tussen de genders? Hoogste tijd om het recht te trekken. Vervolgens zorg je met vaststaand beleid voor gelijke beloning dat die kloof niet opnieuw ontstaat.
2. Antidiscriminatiebeleid
De cijfers over discriminatie op de arbeidsmarkt liegen er niet om. 50% van de mensen krijgen in het sollicitatieproces te maken met discriminatie. Als inclusief werkgever heb je een beleid met maatregelen voor gelijke behandeling tijdens werving en selectieprocedures. Je zorgt dat alle HR-managers en medewerkers het beleid kennen en gebruiken bij de aanname van elke kandidaat. Het komt ook steeds vaker voor dat organisaties hun antidiscriminatiebeleid delen op hun website.
3. Feestdagen en vakantiedagen beleid
Inclusieve werkgevers leggen werknemers geen feestdagen op van religies of culturen die niet de hunne zijn. Een inclusief feestdagenbeleid geeft werknemers de keuze om bijvoorbeeld door te werken met Pasen en met Keti Koti of het Suikerfeest vrij te zijn. Hoe mooi is dat? Binnen een vast aantal flexibele feestdagen zelf kiezen wat belangrijk voor je is. Het is nog niet heel gebruikelijk. Maar zeg nou zelf. De huidige landelijke feestdagen zijn lang niet voor iedereen even belangrijk. Met zo’n nieuw beleid dat rekening houdt met alle religies en culturen, toon je jezelf een inclusieve én vooruitstrevende werkgever.
4. Gedragsregels ter voorkoming van seksuele intimidatie
Seksuele intimidatie is verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele lading waardoor medewerkers zich onveilig, beledigd, vernederd of gekwetst voelen. Op het moment dat er duidelijke gedragsregels zijn en iedereen binnen het bedrijf hier attent op is gemaakt, is de kans dat het misgaat kleiner. Een cultuur waarin een iets te losse omgang, vrouwonvriendelijke of seksistische grappen erin sluipen en geaccepteerd worden, is minder denkbaar als iedereen weet dat dit simpelweg verboden is binnen de organisatie.
5. Dezelfde doorgroeimogelijkheden voor iedereen
Inclusieve werkgevers bieden al hun werknemers dezelfde kansen. Als er een interne vacature openstaat moet iedereen hierop kunnen reageren en alle sollicitaties moeten objectief beoordeeld worden. Verder moet iedereen evenveel recht op training en opleiding krijgen. Een systeem waarin iedereen voor hetzelfde budget aan hun professionele ontwikkeling kan besteden is dan ook een must als je inclusief bezig bent.
Een inclusieve organisatie worden is meer dan dit
Wij zeggen het wel vaker. Je kunt niet een beetje inclusief zijn, je bent het of je bent het (nog) niet. Naast deze 5 voorbeelden van Inclusief werkgeverschap is er nog veel meer. Laat je ook inspireren door het blog over de 7 eigenschappen van een inclusieve leider. Gouden Gasten is specialist in inclusiviteit en diversiteit met betrekking tot werving en selectie. Wij kunnen je adviseren in inclusief beleid en jouw werving en selectieproces toetsen op blinde vlekken. Meer weten over hoe wij dat doen of andere vragen over inclusiviteit? Neem contact met ons op.