Blogs

Divers werven en selecteren?

Deze 5 fouten wil je vermijden

Een diverse organisatie is een sterkere organisatie met een breder perspectief. In een diverse organisatie kan iedereen zichzelf zijn en wordt er positief gekeken naar de punten waarop medewerkers van elkaar verschillen. Is dit wat jij wil voor jouw organisatie? Het begint met divers werven en selecteren. Lees het blog en vermijd deze 5 veelgemaakte fouten.

Nog even kort: waarom divers werven en selecteren? 

Diversiteit in je organisatie is goed. En dat is niet iets dat wij van Gouden Gasten zomaar roepen, het is onderzocht en bewezen. Diverse organisaties zijn inclusiever, vernieuwender, creatiever en beter in het oplossen van problemen. Ze overleven beter en hebben een hogere omzet. Ze hebben een hogere medewerkerstevredenheid en doen het beter op de markt. Dit waren al wat voorbeelden van wat diversiteit (meer achtergronden, uitgangspunten en kennis van klantgroepen) oplevert. En doordat ze divers werven en selecteren maken ze ook beter gebruik van de arbeidsmarkt.

De 5 fouten bij divers werven en selecteren?

1. Divers werven en selecteren zonder het onderbewustzijn erbij te betrekken
De meeste recruiters, HR-managers en andere selecteurs zijn zich niet bewust van ingesleten denkpatronen zoals vooroordelen. Het zou ook niet vreemd zijn dat er in jarenlang werven en selecteren in een bepaalde beroepsgroep gewoontes ingeslopen zijn die niet bevorderlijk zijn voor de diversiteit. Een opstapeling van positieve ervaringen met mannelijke kandidaten kan bijvoorbeeld tot een onbewuste voorkeur voor dat gender leiden. Divers werven en selecteren vraagt om het bewust maken van dit soort denkpatronen en gewoontes. Dit kan door middel van een workshop of training. Het is wel belangrijk om dit met behulp van vastgelegde procedures in de praktijk te brengen.

2. Geen diversiteit laten zien in de visuele communicatie
Als je diverse kandidaten wil aantrekken zal je ook moeten laten zien dat je een diverse organisatie bent. Foto’s en videomateriaal met verschillende medewerkers maakt dat direct duidelijk. Mensen zijn geneigd zich eerder op hun gemak te voelen als ze zichzelf een beetje herkennen. Of als ze zich minimaal voor kunnen stellen dat ze samenwerken met de mensen die ze op de website zien. Veel verschillende uiterlijke kenmerken zijn daarom heel belangrijk bij diverse werving en selectie.

3. Divers werven en selecteren zonder dit te vermelden
Wat zorgt dat iedereen zich welkom voelt om te solliciteren? Zeggen dat iedereen welkom is om te solliciteren en dat de organisatie diversiteit hoog op de agenda heeft staan en wat er allemaal gedaan wordt om diversiteit en inclusiviteit te stimuleren. Je kunt dit vermelden op de over ons pagina, de werken bij-pagina en ook zeker in de vacaturetekst. Een statement over diversiteit vergroot de diversiteit onder de sollicitanten. Want kandidaten die nog twijfelen of ze wel bij de organisatie passen, geven het eerder een poging als ze dit in een vacaturetekst hebben gelezen.

4. Divers werven en selecteren met te veel functie-eisen
Diversiteit in de werving is breder kijken. Een lange lijst met functie-eisen die een kandidaat idealiter zou moeten hebben is dat niet. Bedenk wat een kandidaat minimaal moet kunnen of hebben en wat niet per sé nodig is. Ga liever voor wenselijke soft skills dan vaardigheden die met weinig investeren aan te leren zijn. Het omzetten van eigenschappen naar gedrag in de vacaturetekst helpt ook. Kandidaten stellen zichzelf bij eigenschappen de vraag ‘Ben ik dat?’ versus ‘Kan ik dat?’ bij omschreven gedrag. Het antwoord op de tweede vraag is vaker ja en past daarom beter bij divers werven en selecteren.

5. Een niet-diverse selectiecommissie
Een diverse selectiecommissie met inclusieve leiders, zien kandidaten vanuit meer perspectieven. Bovendien kan (al dan niet persoonlijk) contact met diverse medewerkers de organisatie aantrekkelijker maken om er te willen werken. Hier geldt hetzelfde als voor het beeldmateriaal dat bij wervingscampagne wordt ingezet. Is er herkenning, zullen de kandidaten zichzelf er eerder op hun gemak voelen en zichzelf er ook eerder zien werken.  

Divers werven en selecteren met hulp van professionals
Inclusief en divers werven en selecteren is een specialisme. Met Gouden Gasten schakel je experts in die jouw werving- en selectieproces toetsen op onbewuste vooroordelen of andere blinde vlekken. Zo weet je zeker dat jouw organisatie met elke nieuwe medewerker diverser en sterker wordt. Meer weten over onze aanpak of vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op.

Delen via: