Bregtje van der Haak
Eye filmmuseum30 Jul 2024
'Voor mij is het belangrijk dat elke nieuwe collega ook nieuwe netwerken, perspectieven of vaardigheden meebrengt.’
Wij gaan vanuit Gouden Gasten graag in gesprek met onze opdrachtgevers om hun verhalen te verzamelen. Verhalen die mensen in beweging brengen. Verhalen over organisaties en functies met betekenis. Verhalen die inzicht geven in de wereld achter onze vacatures. Gouden Gasten begeleidde Eye Filmmuseum in de wervingsprocedure voor Directeur Zakelijk.
Als we het hebben over diversiteit op de werkvloer heeft Bregtje van der Haak, directeur van Eye hier een duidelijke visie op. De voormalig documentairemaker en VPRO-journalist wil Eye een open, gastvrije plek maken voor meer verschillende mensen. Ze werd hiervoor onder andere geïnspireerd door haar ervaringen in de Arabische wereld en door de Eritrese tweeling uit haar documentaireserie Tweeling (NPO Start). Zij keken hun eerste film hier, vanaf het puntje van hun stoel. We spraken haar over Eye, de organisatiecultuur en haar visie op diversiteit en inclusie.
Wat is Eye en waarom bestaat het?
Het is een eer en een grote verantwoordelijkheid dat wij die collectie met veel unicaten hier mogen het bewaren en tentoonstellen. Ik vind het mooi dat we in de beeldcultuur waarin we nu leven, de hoeder zijn van het Nederlandse filmgeheugen en een belangrijk collectie internationaal filmerfgoed. Ik denk dat Eye daardoor in de unieke positie verkeert dat het de verbinding kan maken tussen de filmgeschiedenis, het heden en de toekomst van film, waarin AI een grote rol zal spelen.”
Wat maakt het leuk om bij Eye te werken?
“Onze twee locaties hebben allebei hun eigen cultuur. Ze zeggen hier wel eens: het collectiecentrum is de keuken en het museum is het restaurant. In het collectiecentrum werken o.a. specialisten op gebied van conservatie en beheer en is alles gericht op het beheren, restaureren, interpreteren en toegankelijk maken van de collectie. Er is een sterke verbinding met de wetenschap. Er werken bijvoorbeeld curatoren, restaurateurs en nitraatspecialisten in witte jassen. Heb je interesse in de wetenschap en werk je graag samen met mensen uit allerlei culturen, dan ben je hier op je plek.
In het museumgebouw aan de IJ-oever vind je de vier filmzalen, de tentoonstellingen, de studio voor educatie-activiteiten en het restaurant. Het filmische gebouw in de vorm van een oester, een meeuw, of een oog dat over het IJ uitkijkt – het is maar net hoe je kijkt – is iconisch en heeft een prachtig terras op het zuiden. Dat spreekt ook veel mensen aan om hier te werken, naast het feit dat bijna iedereen wel een passie voor film heeft.”
Wat is kenmerkend voor de mensen die bij Eye werken?
“Ze zijn allemaal bijzonder betrokken en gedreven, en dat is niet toevallig. Eye is een mooie plek om te werken en een sterk merk, dus we hebben genoeg te kiezen bij het invullen van functies. We kiezen vaak voor mensen die naast hun specifieke skills écht een passie voor film hebben. Ook in de functies die niet direct met film te maken hebben. Die gedrevenheid en passie vormen tegelijkertijd een valkuil. Mensen doen graag meer, zetten een stapje extra. Soms doen ze daardoor te veel.
Ook mensen die geen filmachtergrond hebben, vinden het werken in deze omgeving erg leuk. Neem onze voormalig zakelijk directeur. Hij werkte 35 jaar bij Eye en geeft aan dat zijn passie voor film hier is ontstaan en gegroeid. Voordat hij ’s avonds naar huis ging, keek hij vaak eerst nog een film.”
Wat betekenen diversiteit en inclusie voor jou?
“De termen worden vaak als één ‘klont’ gebruikt, bijvoorbeeld in beleidsteksten. Ik probeer dat juist niet te doen. Het wordt dan zo betekenisloos. We zitten nu in een periode waarin er een aantal mensen met pensioen gaan en we nieuwe mensen mogen aannemen. Voor mij is het streven bij de invulling van vacatures dat elke nieuwe collega ook nieuwe netwerken, perspectieven en vaardigheden meebrengt, zodat we als team diverser worden. In het eindstadium van een sollicitatieprocedure wil ik van de leidinggevende graag antwoord op de vraag: ‘Wat voegt deze nieuwe collega toe aan Eye?’ Dan kijken we voorbij de functieomschrijving naar Eye als geheel. Ik hoop dat we zo ook meer culturele diversiteit in de organisatie gaan krijgen. Want al 12 jaar lang is meer dan de helft van de bewoners van Amsterdam niet wit, de meerderheid, en dat weerspiegelt onze organisatie nog niet. Daar is nog een slag in te maken.”
In het eindstadium van een sollicitatieprocedure wil ik van de leidinggevende dan ook echt antwoord op de vraag: ‘Wat voegt deze nieuwe collega toe aan Eye?‘
Wat zijn de 4 P’s en hoe koppel je ze aan diversiteit?
“Personeel, Programmering, Publiek en Partners. De sleutel voor de volgende fase naar meer diversiteit en inclusie zit in de P van programmering. Via programmering in relatie tot diversiteit kom je ook bij Publiek. Want voor wie programmeer je? Wie komt er op de film en de tentoonstellingen af en wie blijft er weg? We kijken steeds meer vanuit onze kernwaarden – openheid, gastvrijheid en nieuwsgierigheid, maken en delen – naar de programmering van films en tentoonstellingen en houden er rekening mee. Een programmeur is een maker van filmprogramma’s. Degene die de verhalen die films vertellen bij Eye naar binnen haalt. Dat gaat deels vanuit persoonlijke passie. Om die eigen bubbels te doorbreken bedenken we bijvoorbeeld andere formats of werken we met gastcuratoren en gastprogrammeurs.”
Wij mochten jullie begeleiden in de wervingsprocedure voor Directeur Zakelijk. Hoe kijk je terug op dit proces?
“Ik ben vooral inhoudelijk gedreven en als ‘maker’ aangetrokken voor de functie van algemeen directeur – bestuurder. Eye had daarnaast behoefte aan een zakelijk directeur die goed is in processen. Een manager met financiële museale expertise en ervaring in cultuurveranderprocessen. Die hebben we met jullie hulp gevonden in Wietse. We kozen voor Gouden Gasten door een aanbeveling. Die werd bevestigd in het proces dat volgde. De procesbegeleiding rondom de gesprekken met de kandidaten verliep duidelijk en vlot. Door een breed profiel kregen we een longlist met uiteenlopende kandidaten. We zagen dat we verschillende kanten op konden, qua kennis en ervaring. Ook in de shortlist was er nog veel te kiezen.
Wietse voegt met zijn zakelijke en bedrijfskundige perspectief en zijn procesmatige ervaring iets eigens toe aan de organisatie wat we goed kunnen gebruiken. Hij is ‘warm gestructureerd’, zei een collega pas. Dat vond ik mooi verwoord.”