Arnoud Messelink
Corderius College10 Sep 2024
'Het is dus een diep besef, dat ik maar een stukje van het geheel ben. En dat ik andere perspectieven nodig heb om het geheel te overzien.’
Wij gaan vanuit Gouden Gasten graag in gesprek met onze opdrachtgevers om hun verhalen te verzamelen. Verhalen die mensen in beweging brengen. Verhalen over organisaties en functies met betekenis. Verhalen die inzicht geven in de wereld achter onze vacatures. Als Rector van het Corderius College in Amersfoort wil Arnoud Messelink het allerbeste onderwijs bieden. Zijn visie op een inclusieve, open-christelijke school wil hij daarom duidelijk naar voren laten komen in werving. Gouden Gasten ondersteunde het Corderius College bij de werving van twee teamleiders.
Waarom bestaat Corderius?
Waar ben jij trots op?
“Hart voor de leerlingen. We staan bekend als een school die ver gaat voor leerlingen die een bijzondere ondersteuningsbehoefte hebben. We staan ook bekend als een tikkeltje traditionele school, met rust, reinheid, regelmaat. Dat spreekt ouders aan.”
Waarom kiezen mensen ervoor om bij Corderius te komen werken?
“Meteen toen ik hier binnenkwam, viel me op dat iedereen hier met veel plezier werkt. Het goed hebben met elkaar. Dit zie je terug in van alles en nog wat, zoals een inhoudelijk goede samenwerking en een actieve personeelsvereniging die van alles organiseert. Er lopen collega’s rond die hier zelf naar school gingen, later stage liepen bij Corderius en gebleven zijn voor een vaste baan. Je krijgt het gevoel dat je er mag zijn, en dat iedereen blij is dat je er bent, met al je talenten. Er is veel ruimte voor diversiteit. Ik ontmoet nog wekelijks mensen die dingen doen binnen de school die ik nog niet wist, terwijl ik hier nu al ruim drie jaar werk. We zijn onderdeel van een grotere scholengemeenschap – de Meerwegen scholengroep – maar nieuwe medewerkers kiezen echt voor de identiteit van Corderius.”
Wat betekenen diversiteit en inclusie voor jou?
“Het grappige is, dat diversiteit voor mij steeds diverser wordt. Je leert er steeds meer over en krijgt meer ervaring. Het begon voornamelijk als het aanbieden van zo inclusief mogelijk onderwijs. Kinderen met verschillende ondersteuningsbehoeften, binnen de reguliere setting, passend onderwijs geven. Later, in de rol van bestuurder, leerde ik over de kracht van diversiteit.”
'Eigen tegenspraak organiseer je het best met mensen die anders zijn en anders denken dan jezelf. Mensen die nieuws toevoegen aan de bestaande werkelijkheid. Daarom houd ik daar nu ook rekening mee bij de werving van nieuwe mensen.‘
Waarom vind je tegenspraak zo belangrijk?
“Ik ben verantwoordelijk voor het onderwijs aan 1800 leerlingen op deze school. Die ouders vertrouwen hun kinderen aan ons toe. Daarom wil ik het beste onderwijs organiseren. En ik besef me heel goed, dat ik alleen maar weet wat ik heb geleerd in mijn ervaring. En dat er altijd mensen zijn met een andere ervaring of een ander perspectief. Ik hoef die mensen alleen maar te vinden om vervolgens van hen te leren. Het is dus een diep besef, dat ik maar een stukje van het geheel ben. En dat ik andere perspectieven nodig heb om het geheel te overzien.”
Hoe speelde dit in het wervingsproces voor de teamleiders waar we bij mochten helpen?
“Wat mij betreft is het heel goed gelukt om twee kandidaten te werven die iets toevoegen aan het collectief van leidinggevenden op deze school. Qua karakter, ervaring en onderwijskundig leiderschap. Het is een jong team leidinggevenden waar nu nieuwe persoonskenmerken en aanvullende expertise aan toegevoegd wordt. Want met alleen expertise ben je er nog niet. Met name de persoonskenmerken beïnvloeden de dynamiek en de cultuur binnen het team en de school.”
Hoe heb je gemerkt dat wij onze wervingsprocedures objectief inrichten?
“Ik heb een positief gevoel overgehouden aan de procedures. Ik vind het fijn dat jullie op een prettige manier sturen. Door een niet té strakke regie, was er volle bak ruimte voor alle deelnemers. Jullie waren heel duidelijk over jullie eigen screening. Dat was heel consistent in kwaliteit. Het doorvragen met vragen als ‘Wat betekent dit dan?’ ‘Hoe zie je dit voor je?’ en ‘Wat voegt het dan toe?’ gaf diepgang aan het traject.”
Wat is je opgevallen in de samenwerking met ons?
“In the end gaat het om vertrouwen. En vertrouwen komt ergens vandaan. Ik vind het belangrijk om met elkaar te kunnen lezen en schrijven. Dat zit hem deels in soepel en snel contact. Zoals ik al zei, vind ik tegenspraak erg prettig. Niet uitvoeren wat ik wil, maar er ook tegenaan schuren. We werken samen omdat jullie iets toevoegen. Zo kom je ook eerder tot een keuze die een beetje spannend voelt, maar dan weet je ook zeker dat je niet door onbewuste voorkeuren gestuurd wordt. Bij deze twee kandidaten is dat geniaal gelukt. Ik kan niet wachten tot ze elkaar en hun teams gaan ontmoeten.”