Blogs

Inclusieve werving als oplossing voor personeelstekort in het onderwijs

Het onderwijs kampt al een tijdje met flinke tekorten. Wat doen we om te zorgen dat alle leerlingen naar school kunnen blijven gaan en opgeleid worden door kundige docenten? Hoog tijd, om inclusieve werving naar scholen te brengen. Anders kijken naar kandidaten en meer diversiteit voor de klas is goed voor de school, voor de leerlingen en hun kijk op de wereld.

Genoeg goede mensen voor de klas krijgen, dat valt momenteel niet mee. En er hangt nogal wat van af, nu en voor de toekomst. Met een bredere en inclusieve blik kijken naar de arbeidsmarkt is al in verschillende branches een oplossing gebleken. Ook voor het onderwijs kan inclusieve werving en inzetten op diversiteit ruimte bieden. Wat gaat er nu dan mis en hoe brengen we daar verandering in?

Niet-inclusief werven en selecteren draait allemaal om de ‘klik’ 

Op welke nieuwe collega de uiteindelijke keuze in het werving en selectieproces valt, heeft vaak te maken met onderbuikgevoel. Oftewel de klik en het idee dat deze persoon goed in het team zal passen. Klinkt logisch, al is dat het niet. Want je krijgt op die manier alles behalve een divers team. En dat zou je wel moeten willen. Want diversiteit maakt organisaties aantoonbaar sterker. Met diverse perspectieven weet je meer, kijk je breder en vind je betere oplossingen. En als je dat toepast op het onderwijs? Krijg je met een divers docententeam niet enkel ruimdenkende leerlingen, maar krijg je openstaande functies ook sneller ingevuld. De vraag is dus, kan je die klik loslaten? Lukt het je om anders te kijken naar kandidaten? Vraag je niet af of een kandidaat in het team past, maar wat de kandidaat de leerlingen en jouw onderwijsteam te bieden heeft.

Je eigen bubbel

Binnen je eigen leefwereld kom je in aanraking met vele spiegels van jezelf. Kijk je naar buiten, dan zie je de zaken gefilterd. Dit zorgt er onbewust voor dat je kwaliteiten van een ander niet ziet, omdat die persoon niet op je lijkt. Je kunt je voornemen om dit niet meer te doen, maar het onbewustzijn zet je niet even uit. Bij Gouden Gasten gebruiken we systemen om dit te voorkomen en een inclusief wervingsproces te realiseren. Door de bubbels te identificeren en door te prikken en uitsluitingsmechanismen te leren herkennen verander je de wervingsgewoontes van een organisatie en zet je de deur open voor meer én diverse kandidaten.

Een inclusieve school worden

Een inclusieve school ziet diversiteit aan voor wat het is: een noodzakelijke kwaliteit. Een plek waar docenten en leerlingen met al hun zichtbare en onzichtbare verschillen zich veilig voelen om zichzelf te zijn. Waar dingen als uiterlijk, religie, gezondheid, ras en seksuele geaardheden er niet toe doen. En waar iedereen hetzelfde behandeld en gewaardeerd wordt. Inclusieve scholen als voorbeeld voor een inclusieve samenleving. 

Inclusieve werving in het onderwijs met 7 vinkjes

Jouw wervingsproces inclusief maken heeft dus veel voordelen. Maar waar begin je? Deze 7 vinkjes helpen je alvast op weg. 

Kijk naar binnen voordat je naar buiten gaat

✅ Maak een neutrale persona

Maak een profielschets van een nieuwe collega die een aanvulling is op het huidige team, met kenmerken die nu minder in het team aanwezig zijn. Krachten die al goed vertegenwoordigd zijn, hoeft deze persoon niet te hebben.

✅ Maak een neutraal wervingsprofiel

Hierin neem je gewenste kennis, ervaring, competenties en vaardigheden op.

✅ Schrijf neutrale vacatureteksten

Vacatureteksten zonder mannelijk of vrouwelijk taalgebruik, termen die individuen uitsluiten of beschrijvingen waarin personen zich niet in kunnen herkennen.

✅ Stel een diverse selectiecommissie samen

Een diverse selectiecommissie kijkt vanuit diverse bubbels naar de kandidaten wat er automatisch voor zorgt dat je samen verder kijkt dan de stereotype ideale kandidaten.

✅ Wijs een objectiviteitsbewaker aan

Laat de objectiviteit continu bewaken door een persoon onder meer de wervingsprofielen en vacatureteksten controleert op aannames. Deze persoon moet ook bij de selectiegesprekken aanwezig zijn en draagt zorg dat elke kandidaat hetzelfde proces doorloopt. 

✅ Vorm een selectiepakket als criteria voor de selectiecommissie

De handvatten voor de selectiecommissie. Het selectiepakket bestaat uit …

✅ Kies kwaliteit en objectiviteit over snelheid

Ook al schreeuwt de school om deze nieuw te werven docenten, bij inclusieve werving doe je het goed of je doet het niet. Een beetje inclusief of inclusiever werven bestaat niet. 

Inclusieve werving in het onderwijs met professionals

Inclusief en diverse werving in het onderwijs is een vak. Ons vak! Wij van Gouden Gasten hebben al heel wat ervaring in het inrichten van werving- en selectieprocessen zonder onbewuste vooroordelen en denkpatronen die in de weg staan van een sterk en divers team. Benieuwd naar onze aanpak of specifieke vragen hierover? Neem gerust contact met ons op.

 

Delen via: