Blogs

Zakelijk leiderschap in de kunst- en cultuursector: een paradox

Een paradox is een stijlfiguur. Meestal één zin waarin de onderdelen met elkaar in tegenspraak lijken te zijn. Denk je er wat langer over na, dan zit er een logische gedachte achter. Dat geldt ook voor zakelijk leiderschap in de kunst- en cultuursector. Want bij een leider van een culturele instelling moet natuurlijk kunst en cultuur door de aderen stromen. Met de financiële onzekerheid in de sector, is zakelijk denken nu een must. Ontdek in dit blog hoe zakelijk leiderschap juist versterkend werkt binnen de culturele sector.

Strategische aanpak

Met een steeds verder terugtrekkende overheid is de druk op culturele instellingen om hun financiën op orde te hebben groter dan ooit. Subsidies zijn steeds minder vanzelfsprekend, wat het genereren van inkomsten een voorwaarde tot overleven maakt. En die inkomsten, daar zit altijd een duidelijke strategie achter. Denk aan crowdfunding, het sluiten van partnerschappen of het commercieel exploiteren van de organisatie als merk door middel van merchandise. Iemand met kennis van innovatieve verdienmodellen kiest de best passende strategie. En vergis je niet, hier komt ook creatief denkwerk bij kijken.

Kennis van de sector

Om organisatorisch en financieel succes te bereiken is kennis en inzicht in de sector nodig. Zakelijke strategie waarborgt artistieke vrijheid. Deze twee uiteinden van het persoonlijkheidsspectrum, hebben elkaar bij nader inzien nodig als yin en yang. Makers en vakmensen hebben vaak niet de zakelijke achtergrond om een organisatie op lange termijn te leiden. En zakelijk leiders missen soms op hun beurt de inside info van de culturele sector. Het samenbrengen van deze vaardigheden en eigenschappen is een recept voor succes.

Moderne technologie en authenticiteit

Inzet van moderne technologieën zoals het verzamelen en analyseren van data, helpt de sector om goede, gefundeerde beslissingen te maken. Zet je dit in voor succesvollere ticketverkoop en gepersonaliseerde communicatie, dan breng je de artiesten en kunstenaars dichter bij het publiek. Betrek vervolgens de creatieven, kunstenaars en/of artiesten bij de vormgeving van de communicatiestrategie. Want zo bewaak je de artistieke visie en behoud je een authentieke binding met de doelgroep.

Een link met de maatschappij

Culturele instellingen hebben vaak een belangrijke plek in de gemeenschap. Een zakelijk leider weet maatschappelijke vraagstukken te inventariseren en de lokale behoeften in kaart te brengen. In samenwerking met de makers binnen de organisaties ontstaan aansprekende programma’s die perfect aansluiten op de behoeften in de maatschappij. Zo benut je de kansen om een mooie rol in de samenleving in te kunnen nemen, met mooi, betekenisvol werk. 

Ondernemerschap voor makers

Kunst- en cultuurmakers zijn onlosmakelijk verbonden met hun publiek. Het overbrengen van kunst naar het publiek vraagt om ondernemerschap en een commerciële visie. Met meer zakelijk leiderschap in de sector, leren kunstenaars en artiesten meer over het runnen van hun eigen bedrijf. Zo bereiken ze hun publiek beter en blijven ze actief als makers. Meer ondernemerschap in de sector zal ons artistieke en culturele landschap op die manier in stand houden en verrijken.

Een krachtige combinatie

Met deze voorbeelden onderstrepen we, dat zakelijkheid en creativiteit niet tegenover elkaar staan, maar elkaar juist versterken. Zakelijk leiderschap in de kunst- en cultuursector draait om het vinden van de juiste balans tussen deze twee uitersten. Het gaat om het begrijpen van de zakelijke kant van de sector en het toepassen van deze kennis om artistieke projecten te kunnen blijven maken. Met de kracht van creativiteit en zakelijkheid blijft de kunst- en cultuursector zowel floreren als inspireren.

Zakelijk leiderschap voor jouw culturele instelling?

Kan jouw culturele instelling zakelijke kennis gebruiken met oog op een gezonde financiële situatie en het beter bereiken van het publiek? Daar kan Gouden Gasten bij helpen. Als specialist in executive search binnen de culturele sector weten we als geen ander wat er speelt. Onze objectieve en inclusieve aanpak levert verrassende kandidaten op die de sector veel te bieden hebben.

Meer weten? Plan direct een vrijblijvend gesprek.

Delen via: