Blogs

7 tips voor meer inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer

Waarom inclusiviteit en diversiteit een goed idee is

Een inclusieve organisatie zorgt ervoor dat de medewerkers zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. En niet alleen voor het imago. Diversiteit maakt een organisatie sterk met samenhangende teams, meer ruimte voor kritisch denken en een sterke bedrijfscultuur. Er is meer loyaliteit, creativiteit en betrokkenheid in diverse organisaties. En bovenop al deze voordelen is het ook nog eens bewezen dat diversiteit en inclusiviteit bijdraagt aan betere prestaties voor de organisatie.

1. Inclusiviteit en diversiteit komen van binnenuit

In je webteksten roepen dat je als organisatie inclusief bent en aan diversiteit werkt? Kan, maar is dat ook echt zo? Weet iedereen wat het is en wat het brengt?
Werving en selectie vormen een belangrijk onderdeel van het diversiteit en inclusiebeleid en vraagt van organisaties om eerst naar binnen te kijken. Dat is niet alleen nodig om de juiste kandidaten aan te trekken maar ook om de interne diversiteit van jouw organisatie te benutten om tot het juiste kandidatenprofiel te komen. Hierdoor faciliteer je direct een inclusief proces, waarin alle perspectieven op tafel komen en je medewerkers onderdeel worden van het beleid. Inclusief leiderschap is hierbij een belangrijke schakel. Is het zittende management niet inclusief? Dan hebben zij iets te leren en/of is het misschien tijd om een inclusieve leider aan het MT toe te voegen.

2. Diversiteit is een gevolg van inclusiviteit

Inclusiviteit en diversiteit zijn twee verschillende begrippen. We schreven eerder een blog om het verschil tussen diversiteit en inclusiviteit uit te leggen. Als je een inclusieve organisatie bent, ben je een organisatie die niemand uitsluit, waar iedereen zichzelf kan zijn en zich vrij voelt om te zijn wie hij is. Ongeacht afkomst, religie, handicaps, chronisch ziek, man, vrouw, trans, lhbti, huidskleur of andere persoonskenmerken die zowel zichtbaar als onzichtbaar kunnen zijn.
In zo’n organisatie, waar iedereen zich welkom en veilig kan voelen, is de kans op diversiteit onder de medewerkers automatisch veel groter. Wil je dus meer diversiteit op de werkvloer, vraag je dan eerst af of je echt een inclusieve organisatie bent. Want, je bent het of je bent het niet. Een beetje inclusief zijn kan niet. Niet inclusief? Onderzoek wat je eraan kan veranderen

3. Inclusiviteit en diversiteit in de werving

Inclusief werven leidt tot meer diversiteit onder de medewerkers. Dat betekent inclusieve arbeidsmarktcommunicatie, werving via het netwerk van eigen diverse medewerkers en meer. (Lees ons eerdere blog Wat is inclusief werven als je hier meer over zou willen weten.)
Je bent zeker van een inclusieve werving als je een gespecialiseerde werving en selectiebureau zoals Gouden Gasten inzet. Met onze speciale aanpak toetsen we onbewuste vooroordelen, aannames en gewoontes die inclusiviteit en diversiteit in de weg staan.

4. Vertel over diversiteit en inclusiviteit in jouw organisatie

Een werken-bij website vullen met inclusieve communicatie? Vertel de verhalen van je medewerkers. Een klassieke hero’s journey leent zich altijd goed voor testimonials van medewerkers. Ze hoeven niet allemaal over dit onderwerp te gaan, maar het is wel mooi als er verhalen bij zitten waarin de thema’s diversiteit en inclusiviteit in voorkomen.  De breedte van het onderwerp maakt het niet altijd makkelijk. Diversiteit kent zoveel kanten dat het lastig kan zijn om keuzes te maken. Of het verhaal nu over etniciteit, leeftijd, geslacht of iets anders gaat, bedenk dat alle verhalen over medewerkers die zichzelf kunnen zijn op hun werk over inclusiviteit gaan. 

5. Toets je visuele communicatie op inclusiviteit en diversiteit

Past je communicatie bij de diverse medewerkers die je hoopt binnen te halen? Of staan er op alle webpagina’s en andere visuele uitingen vooral standaard types? Alleen maar mooie, slanke en witte mensen? Of alleen maar mannen in een sector waar vrouwen in de minderheid zijn? Of alleen maar jonge mensen? Hoe zorgvuldig je vacaturetekst ook geschreven is, als het beeld geen diversiteit laat zien sla je de plank mis. Je spreekt mensen aan als ze zichzelf ergens zien werken. Als ze het gevoel krijgen dat ze zich thuis zullen voelen in de organisatie.

6. Informeer jezelf en leer meer over alle aspecten van diversiteit

Weet jij wat institutioneel racisme is? Welke hulpmiddelen een slechthorende nodig heeft om te kunnen functioneren in een kantoorbaan? Wat de ramadan voor impact heeft op iemands dagelijks leven? Hoe het voor een oudere medewerker voelt om tussen jonge mensen te werken? Of wat iemand met ADD kan helpen zich beter te concentreren? Zomaar een paar aspecten waar je diverse medewerkers mee te maken kunnen hebben. We zijn vaak onbewust onbekwaam op het gebied van inclusiviteit en diversiteit. Door je in te lezen in de verschillende onderdelen word je steeds bewuster van wat inclusief zijn eigenlijk allemaal betekent. 

7.Gebruik deze gratis tools en bronnen van content

Genoeg tools en gratis content te vinden over de onderwerpen inclusiviteit en diversiteit. google, tik de #inclusiviteit en #diversiteit eens in op je favoriete social media-kanaal of zoek naar luisterboeken of podcasts. Naar deze 5 handige links hoef je in elk geval niet meer te zoeken.

 

Meer weten over diversiteit en inclusiviteit?

Wil je hulp om jouw organisatie inclusiever te maken en met inclusieve werving aan de slag? Gouden Gasten is gespecialiseerd in inclusieve werving en inclusief leiderschap binnen de zorg, het onderwijs en publiek domein. Plan een vrijblijvend gesprek in met onze professionals. 

Delen via: