De vacature in de hoofdrol
voor meer inclusie in het wervingsproces11 Aug 2022
Inclusie in je wervingsproces? Dat begint bij een sterke vacature waarmee je niemand uitsluit. Bewuste keuzes voor bepaalde woorden en het benoemen van gelijkwaardigheid zijn voorbeelden van elementen die belangrijk zijn in een vacaturetekst. En er is meer. Na het lezen van dit blog weet je waar je op moet letten om de vacature(s) binnen jouw organisatie aan te passen voor meer inclusie in het wervingsproces.
Nog even kort: wat is inclusie?
in·clu·sie (de; v)
1 het ingesloten zijn
2 toestand dat iedereen gelijke rechten en plichten heeft en volwaardig kan deelnemen aan het maatschappelijk leven
Dat is wat van Dale erover schrijft. En wij hebben het vandaag over inclusie in de context van organisaties en werkgevers. Een inclusieve organisatie is een organisatie waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt om 100% zichzelf te zijn. Dat betekent dat er niemand uitgesloten wordt op basis van verschillen tussen mensen in geslacht, uiterlijk, ras, religie, seksualiteit, gezondheid etc. Om dit te waarborgen, is het belangrijk dat nieuw personeel aangetrokken wordt met inclusieve werving.
Een vacature voor meer inclusie: benoem het
Je weet inmiddels dat inclusiviteit en diversiteit goed is voor je organisatie. Nog niet? Lees dan in dit blog nog even waarom en wat je nog meer kunt doen. In een inclusief wervingsproces vertel je, om te beginnen aan potentiële nieuwe medewerkers dat jullie inclusief werven en dat iedereen (met de gevraagde kennis en vaardigheden) welkom is in de organisatie. Geen betere plek om dat te doen dan in de vacaturetekst, vlak voor de call to action om te solliciteren. We zochten naar voorbeelden om te laten zien hoe anderen dat doen.
Rabobank:
Rabobank is committed to diversity and inclusion and is proud to be an equal opportunity employer. All applicants will receive consideration for employment without regard to ethnicity, sex/sex characteristics, gender (inclusive of all genders), gender expression, sexual orientation, religion, disability, age or other diversity characteristics not mentioned.
NS:
We vinden het belangrijk dat iedereen die bij ons werkt zich thuis voelt. Dit zie je in alles wat we doen, en dus ook in ons aannamebeleid.
Niet alleen zeggen, maar ook echt doen
Leuk, die boodschap dat iedereen welkom is om bij jullie te werken. Maar zit er bijvoorbeeld een voorleesfunctie op de website zit? Anders kunnen slechtzienden de vacature nooit lezen. Is het gebouw toegankelijk voor iedereen? Ook als ze in een rolstoel zitten? Zijn verschillende nationaliteiten welkom? Zorg dan dat alle belangrijke informatie ook in het Engels te lezen is. En zo zijn er nog vele aanpassingen te bedenken die jouw organisatie écht inclusief maken.
Meer inclusie in je vacature met bewuste woordkeus
Wees bewust van woorden die wat meer aansprekend zijn voor vrouwen of juist voor mannen. Gebruik je in een vacaturetekst vooral onderstaande woorden, zal je meer vrouwen aanspreken. Behulpzaam, betrokken, representatief, innemend en gezellig.
Door deze woorden zullen mannen zich meer aangesproken voelen:
Doelgericht, besluitvaardig, natuurlijk overwicht, professioneel, leiderschap en kritisch.
Ook bij de arbeidsvoorwaarden kun je je meer op mannen of vrouwen richten.
Denk aan voorwaarden als:
- mogelijkheid tot parttime werken
- flexibele werktijden en thuiswerken mogelijk
- prettige werksfeer
Versus:
- veel verantwoordelijkheid
- doorgroeimogelijkheden
- vast contract
Zie je wat we bedoelen?
Het is een goed idee om voor neutrale woorden te kiezen. Anno nu is genderneutraal the way to go. Toch zijn er situaties waarin het denkbaar is dat je er juist gebruik van maakt om in te sluiten en niet om uit te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan meer vrouwen aantrekken in technische organisaties waar bijna alleen maar mannen werken. Of de zorg aantrekkelijker maken voor mannen. Zo kan woordkeus bijdragen aan meer diversiteit binnen een organisatie.
Inclusie laten zien op het beeldmateriaal bij de vacature
Vacatures en werken-bij-websites worden vaak geïllustreerd met beeldmateriaal. Zie je op de beelden vooral dezelfde types? Of is er een diversiteit aan medewerkers in beeld gebracht? Door diversiteit onder de toekomstige collega’s te laten zien zet je je tekst kracht bij. Je zorgt op deze manier ook dat diverse kandidaten zichzelf eerder bij de organisatie zien werken en dus ook eerder solliciteren.
Testimonials als versterker van inclusie
Medewerkers aan het woord: de meest overtuigende manier voor een potentiële nieuwe collega. Laat ze vertellen waarom ze zich thuis voelen in deze organisatie. Misschien is een testimonial een beetje vreemd om in de vacaturetekst te verwerken? Verwerk dan een link naar een pagina met de verhalen van medewerkers. Met op die pagina de foto’s van de diverse medewerkers op een rij vertel je de kandidaten ook al een heleboel.
Een inclusie-check op jouw vacatures?
Als inclusieve organisatie verwelkom je diverse kandidaten met verschillende perspectieven. En dat maakt de organisatie sterker. Het begint allemaal met een inclusieve vacature. Het is een van de vele elementen die helpen om ruimte te maken voor nieuw talent in de organisatie. En dat is weer de specialiteit van Gouden Gasten. Wil je dat wij eens meekijken in het werving en selectieproces van jouw organisatie? Of heb je bijvoorbeeld inzicht nodig in de talenten die jullie nog missen in de organisatie?